Jakość wody
Zakład Wodociągów i Kanalizacji w celu potwierdzenia przydatności wody do spożycia, prowadzi wewnętrzną kontrolę jakości wody dostarczanej konsumentom.
Za system kontroli jakości wody odpowiedzialne jest Zespół Badań i Analiz Wody, stanowiące wydzieloną jednostkę w strukturze organizacyjnej Spółki. Prowadząc badania wody stosuje ono wiarygodne i sprawdzone metody analityczne oparte na systemie jakości zatwierdzonym przez Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Zamościu oraz procedurach określonych Systemem Zarządzania Jakością w zakresie wykonywanych badań laboratoryjnych.
Zespół Badań i Analiz Wody kontroluje właściwości fizykochemiczne oraz parametry chemiczne i mikrobiologiczne wody zgodnie z wymaganiami obowiązującego Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 roku roku w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r., poz. 2017).
W ramach monitoringu kontrolnego w wodzie oznaczanych jest 19 parametrów. Ponadto woda jest badana przez akredytowane laboratorium w ramach monitoringu przeglądowego w zakresie 26 parametrów.
Badania wykonywane są z próbek pobieranych ze studni głębinowych, stacji uzdatniania wody, przy tłoczeniu do sieci wodociągowej oraz z punktów wodociągu znajdujących się na terenie miasta Zamość. Badania mikrobiologiczne wody oraz ocena stężenia żelaza w wodzie wykonywane są codziennie.
Mieszkańcy Zamościa zaopatrywani są w wodę ujmowaną z wód podziemnych pochodzących z pokładów kredowych. Podawana jest ona do sieci bez konieczności dezynfekcji. Poddawana jest jedynie procesowi uzdatniania w celu usunięcia nadmiernej ilości związków żelaza i manganu – pierwiastków naturalnie występujących w wodzie.
Woda dostarczana mieszkańcom Zamościa jest stabilna chemicznie i mikrobiologicznie. Związane jest to z faktem, że ujmowane wody podziemne charakteryzują się stałą temperaturą, stałym składem chemicznym i czystością mikrobiologiczną.
Charakterystyczny dla zamojskiej wody jest duży wskaźnik twardości.
Zakresy twardości wody
Rodzaj wody | Twardość ogólna | |||
---|---|---|---|---|
CaCO3 mg/l | Stopnie niemieckie (DH) | (mmol/l) | (mval/l) | |
Bardzo miękka | 0 – 100 | 0 – 5,6 | 0 – 1 | 0 – 2 |
Miękka | 100 – 200 | 5,6 -11,2 | 1 – 2 | 2 – 4 |
Średnio – twarda | 200 – 350 | 11,2 – 19,6 | 2 – 3,5 | 4 – 7,0 |
Twarda | 350 – 550 | 19,6 – 30,8 | 3,5 – 5,5 | 7,0 – 11 |
Bardzo twarda | >550 | >30,8 | >5,5 | >11 |
Twardość wody powszechnie uważana jest przez konsumentów za zjawisko negatywne, gdyż powoduje osadzanie się kamienia na urządzeniach grzewczych, powstawanie białych plam i osadów na urządzeniach kuchenno – sanitarnych oraz nieekonomiczne pranie i zmywanie naczyń.
Jednakże woda twarda, która zawiera większe ilości biopierwiastków, takich jak magnez i wapń, jest zdrowsza od miękkiej. Wapń i magnez są niezbędne w diecie a z wody są łatwiej przyswajalne niż z pożywienia. Trzeba pamiętać, że wapń jest ważnym pierwiastkiem dla utrzymania w dobrym stanie kości i zębów oraz wpływa na proces krzepnięcia krwi. Magnez natomiast odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz mięśni.