Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej Spółka z o.o. w Zamościu

  • Zakład Wodociągów i Kanalizacji - PGK Zamość
  • Oczyszczalnia Ścieków - PGK Zamość
  • Regionalny Zakład Zagospodarowania Odpadów w Dębowcu - PGK Zamość
  • Zakład Transportu Odpadów - PGK Zamość
  • Cmentrz Komunalny w Zamościu - PGK Zamość
  • Zakład Komunalny - PGK Zamość
  • iBOK - PGK Zamość
  • BIP - PGK Zamość
  • Facebook

Twarda woda – co o niej wiemy?


Twardość wody jest określana jako ilość rozpuszczonych w niej soli wapnia, magnezu, niekiedy też żelaza i/lub manganu. Stopień twardości wody zależy od jej wysycenia tymi składnikami mineralnymi.

Rodzaje twardości wody

Twardość węglanowa – zwana też przemijającą lub nietrwałą, występuje, gdy woda zawiera kwaśne sole, wodorowęglany wapnia i magnezu, wytrącające się podczas gotowania. Obserwujemy je w postaci białawego osadu.
Twardość niewęglanowa – zwana stałą, występuje, gdy w wodzie znajdują się siarczany, azotany, chlorki i inne nierozpuszczalne sole magnezu i wapnia. Ten rodzaj twardości pozostaje w wodzie nawet po przegotowaniu.
Twardość ogólna, całkowita – to suma twardości węglanowej i niewęglanowej.

Twardość wody może być wyrażona na kilka sposobów. Jednym z najpopularniejszych jest sposób niemiecki. Twardości wody w stopniach niemieckich mieszczą się w granicach:

  • 0-4 bardzo miękka
  • 4-8 miękka
  • 8-12 średnio twarda
  • 12-18 dość twarda
  • 18-30 twarda
  • > 30 bardzo twarda

Jak zmierzyć twardość wody?

Twardość wody można zmierzyć na kilka sposobów:

  • w laboratorium lub jednostce badawczej, która zajmuje się badaniem wody – uzyskamy dokładny pomiar, obrazujący skład chemiczny wody,
  • przy użyciu testerów kropelkowych (metoda miareczkowania, filtracji) – pozwalających uzyskać dokładny pomiar twardości w domowych warunkach,
  • za pomocą specjalnych testerów paskowych – dających bardzo szybko wynik, jednak najmniej dokładny.

Twardość wody wpływa na jej napięcie powierzchniowe. Im jest ono większe, tym trudniej zwilżać wszelkiego rodzaju powierzchnie i trudniej je doczyścić czy doprać, przez co zwiększa się zużycie detergentów. Prane w niej ubrania są sztywne i szybciej się niszczą. Wysoka twardość wody na negatywny wpływ na skórę, którą wysusza i napina, oraz na włosy, które stają się szorstkie i nieprzyjemne w dotyku, oraz trudne do modelowania. Wytrącający się z twardej wody osad zamienia się w kamień, mając negatywny wpływ na żywotność urządzeń oraz przedmiotów domowych: kotłów grzewczych, zasobników ciepłej wody, pralek, zmywarek, czajników, żelazek, armatury łazienkowej i kuchennej itd. Problemem jest również usuwanie osadu, do którego zazwyczaj trzeba użyć silnych środków czystości, które niestety zanieczyszczają środowisko.

Jednak zawarte w twardej wodzie minerały, m. in. wapń i magnez, które są szkodliwe dla urządzeń, są bardzo cenne i niezbędne dla zdrowia oraz prawidłowego rozwoju naszego organizmu. Wielokrotnie zostało udowodnione naukowo, iż twarda woda jest wręcz dobrodziejstwem dla naszego organizmu: dostarcza mu bowiem koniecznych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania minerałów – wapnia i magnezu. Wnioski z przeprowadzonych przez naukowców badań są jasne: przewlekły niedobór magnezu, który powstaje w organizmie, gdy ograniczamy mu podaż tego pierwiastka, np. pijąc miękką, pozbawioną magnezu wodę, powoduje spadek stężenia tego pierwiastka w mięśniu sercowym i może przyczynić się do rozwoju choroby mięśnia sercowego. Picie wody twardej, bogatej w magnez, zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby sercowo-naczyniowe i zapobiega umieralności z ich powodu. Dlatego picie twardej wody jest bardzo zdrowe i zalecane. Zwłaszcza naszej zamojskiej kranówki. Więcej na jej temat znajdziecie tutaj: https://www.pgk.zamosc.pl/aktualnosci/zamojska-kranowka/

Naszemu organizmowi, twarda woda zdrowia doda!