Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej Spółka z o.o. w Zamościu

  • Zakład Infrastruktury Sieciowej - PGK Zamość
  • Oczyszczalnia Ścieków - PGK Zamość
  • Regionalny Zakład Zagospodarowania Odpadów w Dębowcu - PGK Zamość
  • Zakład Transportu Odpadów - PGK Zamość
  • Cmentrz Komunalny w Zamościu - PGK Zamość
  • Zakład Komunalny - PGK Zamość
  • iBOK - PGK Zamość
  • BIP - PGK Zamość
  • Facebook
  • Logo Unia Europejska
  • Zmiana kontrastu
  • Zmiana wielkości czcionki

Konsumujmy rozsądnie – nie marnujmy wody!



Wiele regionów na całym świecie walczy z deficytem wody słodkiej. Przestała być ona zasobem odnawialnym, jej poziom w rzekach i zbiornikach podziemnych stale się obniża. Ludzkość zużywaj wodę w takich ilościach i takim tempie, iż nie jest ona w stanie się odtworzyć.

Ślad wodny to pierwsze narzędzie, dające możliwość zmierzenia, jak dużo powierzchni Ziemi i wody potrzeba, aby wytworzyć zasoby, które codziennie konsumujemy. Ślad wodny to suma pośredniego i bezpośredniego zużycia wody przez konsumenta. Mówimy o nim w odniesieniu do produktów, do wytworzenia których woda jest potrzebna. Im bardziej skomplikowany proces produkcji, tym większy ślad wodny.

Przyjmuje się, że w naszym kraju wartość śladu wodnego dla przeciętnego gospodarstwa domowego to średnio 400 litrów każdego dnia. Dla porównania, ślad wodny w krajach Afryki jest równy 15 litrom dziennie.

Co składa się na pełny ślad wodny?

  • niebieski ślad wodny, czyli woda niebieska – pobrana ze źródeł powierzchniowych oraz podziemnych (pochodząca z rzek, jezior, stawów, zbiorników podziemnych). Jest wykorzystywana w rolnictwie (np. do nawadniania), przemyśle oraz gospodarstwach domowych,
  • zielony ślad wodny, czyli woda zielona – uwzględnia objętość wody deszczowej, która gromadzi się w warstwie gleby, na głębokości do 50 cm, m. in. w strefie korzeniowej i wpływa bezpośrednio na produkcję rolną i leśnictwo.
  • szary ślad wodny, czyli woda szara to ilość wody potrzebna do wchłonięcia zanieczyszczeń. Zalicza się tu ścieki i punktowe zanieczyszczenia wód np. padający na ulice deszcz, który zmywa je i trafia do kanalizacji.

Ślad wodny daje możliwość obliczenia, czy wykorzystujemy taki przydział wody, jaki faktycznie nam się należy. Może być określany nie tylko dla produktów, ale również dla procesów, grup konsumentów, miast, firm itd. Może być mierzony w jednostce czasu lub w odniesieniu do całego procesu wytwarzania.

Szacuje się, że produkcja roślinna i zwierzęca wykorzystuje w sumie 70% dostępnej wody słodkiej, z czego 30% przypada na produkcję zwierzęcą. Dlaczego ślad wodny mięsa jest taki wysoki? Jeśli weźmiemy pod uwagę cały proces wyhodowania zwierzęcia (wyprodukowanie paszy, karmienie, pojenie, czyszczenie i chłodzenie pomieszczeń, pozbywanie się odchodów), następnie dodamy jeszcze czynności związane z obróbką surowca i przeprowadzenie koniecznych procesów: pasteryzacji, sterylizacji, chłodzenia, czyszczenia i dezynfekcji, utylizacji odpadów powstałych na każdym z etapów produkcji, to po zsumowaniu wszystkiego otrzymamy setki tysięcy litrów wody w przeliczeniu na jedno hodowane masowo zwierzę.

Jednak nie tylko produkcja mięsa ma wysoki ślad wodny. Zobaczcie, ile litrów wody potrzeba na wyprodukowanie/wyhodowanie:

  • 1 kg wołowiny – 14.500 litrów
  • 1 kg wieprzowiny – 5.990 litrów
  • 1 kg mięsa drobiowego – 4.330 litrów
  • 1 kg baraniny – 10.400 litrów
  • 1 kg masła – 5.550 litrów
  • 1 kg papieru – ok. 250 litrów
  • 1 kg stali – ok. 300 litrów
  • 1 kg ziaren pszenicy – 1.000 litrów
  • 1 kg ryżu – 2.500 litrów
  • 1 litra mleka – 255 litrów
  • 250 ml kawy – 140 litrów
  • 250 ml herbaty – 27 litrów
  • 1 kg cukru – 80 litrów
  • 1 kg czekolady – 17.200 litrów
  • 1 kg chleba – 1600 litrów
  • 1 kg bananów – 790 litrów
  • 1 średniej wielkości jabłka – 125 litrów
  • 1 dużego pomidora – 50 litrów
  • 1 kg pomidorów – 214 litrów
  • 1 kg ketchupu – 730 litrów
  • 1 kg przecieru pomidorowego – 710 litrów
  • 1 kg sałaty – 240 litrów
  • 1 kg kapusty – 280 litrów
  • 1 kg ziemniaków – 290 litrów
  • 1 kg chipsów ziemniaczanych – 1.040 litrów
  • 1 jajka – 200 litrów
  • 1 T-shirta bawełnianego – 2.500 litra
  • 1 pary butów – 8.500 litrów
  • 1 pary dżinsów – 8.000 litrów
  • 1 samochodu – 379 000 litrów

Człowiek do przeżycia potrzebuje średnio ok. 42.000 litrów wody przez całe życie.

Gospodarstwa domowe są na trzecim miejscu pod względem ilości zużycia wody. I nie chodzi tu o nieoszczędne jej wykorzystywanie w kuchni czy łazience. Okazuje się, że to, co konsumujemy dużo bardziej wpływa na gospodarowanie wodą w domu niż np. długi prysznic. Naukowcy alarmują: liczba ludności stale rośnie i już teraz zużywamy więcej wody niż możemy sobie na to pozwolić, a zasoby naturalne nie nadążają się odnawiać. W pewnym momencie może jej nam zwyczajnie zabraknąć.

Co można zrobić, aby oszczędzać wodę i zmniejszyć ślad wodny?

1. Ograniczmy konsumpcję i kupujmy rozsądnie, wybierając artykuły o jak najniższym śladzie wodnym.

2. Nie marnujmy jedzenia, produkcja żywności to duże obciążenie dla środowiska, przez ilość wykorzystywanej wody i energii.

3. Ograniczmy spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych, które mają niższy ślad wodny niż produkty odzwierzęce.

4. Wykorzystujmy wodę z kranu – rezygnując z butelkowanej wody oszczędzamy pieniądze i środowisko.

5. Łapmy deszczówkę – podlewając w ten sposób rośliny, oszczędzasz kilkaset litrów wody miesięcznie.


Aby przyszłe pokolenia nie cierpiały z powodu suszy, już dziś powinniśmy zacząć dbać o wodę, zmienić także swoje nawyki żywieniowe i konsumpcyjne.

Zacznijmy konsumować rozsądnie – nie marnujmy wody.